1 Ağustos 2013 Perşembe

AKP'nin Rojava'yı tanıma süreci - 1 : AKP- PYD Kahire görüşmesi

AKP Hükümeti, Rojava'da (Kuzey Suriye'de) kurulma aşamasında olan PKK devletini tanıdı. Süreç şöyle gelişti:
 
Dışişleri Bakanı Davutoğlu: "Suriye'de özerk Kürt bölgesine göz yumulmayacak" diyerek tepkileri önlemeye çabaladı. Ancak bu sözlerin gerçekleri yansıtmadığını biliyoruz.
 
Irak'taki özerk Kürt bölgesi olan Barzanistan'ın lideri, Irak'ın Öcalan'ı teröristbaşı Barzani AKP Kongresi'ne şeref konuğu olarak çağırılmış, AKP üyeleri "Türkiye seninle gurur duyuyor" diye bağırmışlardı. Irak Başbakanı Maliki'nin partisi kongresine PKK Kandil Şefi Karayılan'ı davet etse, orada "Irak seninle gurur duyuyor" diye Karayılan lehine tezahürat yapılsa ne hissedersiniz? İşte, Irak halkı da AKP için aynı şeyleri hissediyor.
 
AKP Hükümeti, Barzani'nin bağımsızlık ilanı yolunda attığı adımlara izin vermeyen Maliki Hükümetini demokrat olmamakla itham ediyor, Bağdat'ı devre dışı bırakacak şekilde Barzani Devletçiği ile petrol anlaşmaları yapıyor, AKP Bakanları Barzanistan'ın sözde başkenti Erbil'de bölücü Barzani çetesinin Bakanları ile birlikte saz alemleri yapıyor, beraberce şarkı söylüyorlardı. AKP Hükümeti, Barzanistan'a bir nevi "bağımsız devlet" muamelesi yapıyordu.
 
Irak'ın bölünmesine arka çıkan, Barzanistan ile ense tokat olan AKP Hükümeti'nin Suriye'nin bölünmesine ve Kuzey Suriye'de Rojava PKK devletçiği kurulmasına karşı çıkacağına ancak dünyadan bihaber olanlar veya AKP "Allah üç" dese inanacak olan yandaşlar inanabilirdi.
 

Gerçekler kısa sürede ortaya çıktı. yalancının mumu yatsıdan çok önce söndü:

Aydınlık, 21 Temmuz 2013

PKK'nın Suriye kolu PYD'nin Şefi Salih Müslim basına (Taraf gaz tenekesine) açıklama yaptı:
"Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Avni Botsalı'nın daveti üzerine, Tayyip Bey'in Mayıs ayındaki ABD ziyareti sırasında Kahire'ye gittik, bir Türk heyeti ile görüştük. Görüşmede sınır güvenliği, sınırdaki geçiş yasakları, yardımların engellenmemesi ve "PKK açılımı" konuları gündeme geldi.
İnsani yardım nasıl gidecek, Özgür Suriye Ordusu (şeriatçı terörist ÖSO) ile ilişkiler nasıl olacak, bunları konuştuk"
Gazeteci:
"Görüşmeler neden kesildi?"
Müslim:
"Kim dedi kesildi diye"
Müslim:
"El-Nusra ile çatışıyoruz. AKP artık El-Nusra'yı açıktan desteklemiyor"
 
***********
 
Bakınız:

Somali saldırısının anlamı  31 Temmuz 2013 

Suriye'de özerk PKK bölgesi ilanı hazırlıkları 19 Temmuz 2013  

Türkiye'yi bölen PKK değil, AKP'dir 26 Mart 2013 

Bu yumruk Amerika adına kalktı  11 Ekim 2012 
 
***********
 
Sıınırın karşı tarafındaki ÖSO flaması inmiş, PYD flaması çekilmişti. Davutoğlu "Misliyle karşılık veririz", "De facto durumlara izin vermeyiz" demişti. Bu açıklamaların da göstermelik olduğu meydana çıktı böylece.
PKK'nın Suriye kolu PYD ile "sınır güvenliği", "Türkiye'den PYD bölgesine giden insani yardımların durumu" konularının resmi olarak görüşülmüş olması, AKP Hükümetinin Rojava PKK devletçiğini gayrıresmi olarak tanıdığını gösteriyordu, tıpkı Barzani devletçiğini de bu şekilde tanımış olması gibi.
 
Müslim, Taraf'a anlatmaya devam ediyor:"Biz, Kürtlerin yaşadığı bölgede geçici sivil yönetim kurmayı planlıyoruz. Savaş bitene kadar bir düzen sağlamak adına biz de diyoruz ki bir geçici yönetim kuralım. Bir Meclis gibi bir şey tasarlıyoruz. 30-40 kişilik bir gurup. Araplardan, Kürtlerden akıllı insanlar geçici sivil yönetim kursunlar. Demokratik özerklik sistemi bizim projemiz gerçekten. Ama biz bunun şimdi tümünü değil, sadece bir parçasını kuruyoruz."
 
Tayyip Bey'in seçmiş olduğu "Akil Adamlar"ın (akıllı insanların) ilerde ne yapacağı da böylece açıklığa kavuşturulmuş oluyor: Güneydoğu Anadolu'da kurulacak olan Diyarbakır merkezli PKK devletinde Meclis Üyeliği yapmak...
 
Eski CIA Ajanı Henri Barkey Temmuz 2012'de AKP Hükümetine hitaben şöyle demişti:
"Kuzey Irak'taki Kürtlerle nasıl iyi geçiniyorsanız, Suriye'deki Kürtlerle de iyi geçinebilirsiniz."
 
Zaten teorik olarak da başka türlü olması mümkün değildi.
Çünkü Tayyip Bey, defalarca, "Amerika'nın Büyük Ortadoğu Projesi'nin Eşbaşkanıyım" açıklaması yapmıştı. Kanal D ekranından "Diyarbakır'ı ABD'nin düşündüğü Büyük Ortadoğu Projesi içinde bir yıldız, bir merkez yapmak istediğini" açıklamıştı. Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) , Büyük Kürdistan kurmayı hedefleyen bir proje idi. Dolayısıyla, AKP Hükümetinin Suriye'de kurulacak olan PKK devletine karşı çıkması teorik olarak mümkün değildi. Pratik olarak da mümkün olmadığı görülmüştür. Amerika, AKP Hükümeti'ne Büyük Kürdistan kurma görevi vermiştir. Tayyip Bey'i bu projenin Eşbaşkanlığına atamıştır. ABD bu amaçla AKP'yi ülkemizin başına oturtmuştur.
 
Bundan dolayı AKP Hükümeti, PKK - El-Nusra çatışmasında şeriatçı kardeşi El-Nusra'yı değil, bölücü PKK'yı destekleyecekti.
 
***********
 
Bakınız:

 

***********

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder