13 Nisan 2012 Cuma

“Ermeni aleyhtarlığı” yapmadım ve yapmam

"Ermeni olmak veya soyunda Ermeni bulunmak, bir eksiklik değil, yüksünecek bir durum da değildir.
“Ermeni aleyhtarlığı” yapmadım ve yapmam.
Aksine Ermenileri koruyan, çok sayıda Ermeni dostu olan bir aileden geliyorum."
****************
 
2011 seçimlerinde İzmir'den bağımsız adaylığını ilan eden Doğu Perinçek hakkında Haber Turk gaz tenekesinde asılsız iddialar yayımlandı.
Sözde Amerika'daki bazı Ermeni sitelerinde "Perinçek'in soyunda Ermeni olduğu" ve "Perinçek'in Ermeni aleyhtarlığı yaptığı" yazılıyormuş.
Bu iki iddianın birbiri ile çelişmesi Haber Turk'un umurunda değildi. Maksat Perinçek'e oy vereceklerde tereddüt uyandırmak.
 
Doğu Perinçek, 7 Nisan 2011 günü Haber Turk Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı'ya bir açıklama gönderdi.
Bu açıklama bugüne kadar yayımlanmadı.
Mehmet Perinçek'in tutuklanması üzerine Ermeni siteleri "Perinçekler Ermeni kökenli" kampanyasını yeniden başlattı.
Fatih Altaylı'nın yayımlamadığı Perinçek'in açıklamasını kısaltılmış olarak şöyle:
****************
 
1. Dört koldan soyumuz Türk ve Müslüman. Babamın, annemin, babamın babasının, babamın annesinin, annemin babasının ve annemin annesinin soylarında kadın ve erkek olarak Ermeni veya Hıristiyan bulunmamaktadır.
Soyumuz dört koldan Türktür ve Müslümandır. Bu gerçek nüfus ve tapu kayıtlarıyla kanıtlıdır.
 
2. Yalan yazanlar üç ayrı davada mahkum edildiDaha önce Perinçek’in “Ermeni soylu” olduğu yalanlarını yayan
--AKP Isparta Milletvekili Ömer Bilgin,
--Türk Solu dergisi
--Cronicle dergisi
 yalan haber yaydıkları için farklı mahkemelerce tazminata mahkum edildiler.
Mahkemeler bu kararları nüfus kayıtlarını inceleyerek aldılar.
Mahkeme kararları ve nüfus belgeleri ekte verilmektedir.
 
3. “Ermeni aleyhtarlığı” yapmadım ve yapmamAksine Ermenileri koruyan, çok sayıda Ermeni dostu olan bir aileden geliyorum.
Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığım 2000’e Doğru dergisinin “Bizim Ermeniler” başlıklı kapağı Ermeni yurttaşlarımız arasında büyük sevgiyle karşılanmıştır.
Ermeni soykırımı yalanına karşı yürüttüğüm mücadelede hedef, hep emperyalist merkezler olmuştur.
 
4. ABD merkezli psikolojik savaşa boyun eğmem
Ermeni olmak veya soyunda Ermeni bulunmak, bir eksiklik değil, yüksünecek bir durum da değildir.
Bizim çok değerli ve kültürümüze çok önemli katkılarda bulunmuş Ermeni yurttaşlarımız vardır.
Bu açıdan baktığınız zaman, bu tür söylentilerin üzerinde durulmaması gerekir.
Ancak İşçi Partisi’ne ve Genel Başkanı'na karşı yürütülen psikolojik savaşın, hep yalanlarla yürütüldüğü de bir gerçektir.
Bunu bir kez daha gözler önüne sermek açısından dört koldan soyağacımı açıklıyorum.
****************
Babamın baba tarafından ataları:
Atalarımız 1700’lerin sonlarında Kuban boylarından geldiler
Rus Çarlığının saldırıları üzerine 1790’lı yıllarda Karadeniz’e dökülen Kuban ırmağı boylarından başlarında büyük atamız Hasan Ağa olmak üzere, 13 aile olarak önce Erzurum-Kars arasına yerleşmişlerdir. Ağalara karşı yürüttükleri mücadele sonucu, 13 aile içinden Hasan Ağa’nın torunları Ahmet, Mehmet ve Hacı Yaşar, ilk yerleştikleri bölgeyi terk ederek, 1800’lü yılların başlarında, Erzincan Eğin (Kemaliye) çevresine gelmişler ve Çit köyünü kurmuşlardır. Sarıçiçek yaylasında hayvancılıkla uğraşmışlardır. Hacı Yaşar, 1850 öncesinde Eğin’in (Kemaliye) Çit köyünden ayrılıp Apçağa köyüne yerleşmiştir. Babamın büyük babası Hacı Sadık 1850 yılında Apçağa köyünde doğmuştur. İlişikte sunduğum nüfus kayıdında baba adı Mehmet ve anne adı Ayşe’dir.
 
Ailemizin lakabı, 1800’lerdeki nüfus kayıdında Çitlioğulları diye yazılıdır. Daha sonra Hacı Sadıkgil diye anılmışlardır. Hacı Sadık ve oğlu Hacı Mahmut, Osmanlı’nın Mekke ve Cidde’deki son PTT Müdürleri idi. Hacı Mahmut’un kardeşi, büyükbabam Mehmet Cemal Perinçek, 1887-1964 yılları arasında yaşamıştır, PTT Müdürüdür. Oğlu babam Sadık Perinçek, yargıçlık, Yargıtay Başsavcı Yardımcılığı ve 16 yıl Erzincan Milletvekilliği görevinde bulunmuştur. Hasan Ağa’nın soyundan gelen yüzlerce aile, bugün Türkiye’de Perinçek, Çitli, Kuban, Kopan gibi soyadlarıyla yaşıyorlar.
****************
Babamın annesi tarafından soyumuz:
Gemürgâp taş yolunu açan Taş UstasıAdıgüzel Ağa’nın torununun torunuyum
Babamın annesi tarafından soyumuz da Eğin (Kemaliye) Apçağa köyündendir. Babaannem Rahime Behiye Perinçek’in babası Mustafa Efendi (Mustafa Yılmaz)’dir. Onun babası Adıgüzel Ağa, Abdülhamit zamanında, Hicri 1304 (1886) yılında, Eğin’in ünlü Gemürgap kayasını yararak yolu açan taş ve ev ustasıdır. Adına yazılan destanı ekli olarak yolluyorum. Adıgüzel Ağa’nın babası Mehmet, Osmanlı-Rus savaşlarında şehit düşmüştür.
****************
Annemin babası tarafından soyumuz:
Darende’de HacıoğlullarıAnnemin babası İbrahim Olcaytu, Malatya’nın Darende İlçesi Balaban (Gerimteri) köyündendir. Yıllarca öğretmenlik ve at sırtında ilköğretim müfettişliği yapmış, çok sayıda köy okulu inşa edilmesine önderlik etmiştir. Hayatı, folklor ve kültür araştırmaları üç cilt halinde yayımlanmıştır. Dedemin kardeşi Seyit, Birinci Dünya Savaşı’nda Kafkas cephesinde şehit olmuştur. Büyük dedem Köşker Bekir’in oğlu Seyit’in şehit olması üzerine 1915 yılında yazdığı elyazılı mektubun özgün hali durmaktadır.
 
 Dedemin soyunun nüfus kayıtları da 1700’lü yıllara uzanmaktadır. Babası Hacıoğulları’ndan Köşker Bekir (1840-1916). Onun babası İbrahim (1782-1843). Onun babası Bekir (1757-1827) Onun babası aileye ismini veren Hacı Mehmet, 1700’lü yıllarda yaşamıştır.
 
Hacıoğulları sülalelesi, Oğuzların Barak aşiretindendir. Dedem, ailesine soylarının Kuban/Kuman Köprübaşı’ndan geldiğini söylermiş. Aşiret, önce 60 çadır olarak Halep bölgesine yerleşmiş, sonra Gaziantep, Urfa Birecik, Malatya Darende ve Elbistan’a ve daha sonra da Tekirdağ yörelerine dağılmıştır. Konuştukları dil, Oğuz Türkçesidir. Dayım, E. Tümg. Turhan Olcaytu’dur. Sicilinde “Genelkurmay Başkanı olabilecek nitelikte” diye yazılıdır. Dayım olduğu için Tümgenerallikten sonra emekli edilmiştir.
****************
Annemin annesi tarafından soyumuz
Elazığ Kerrar BeyleriAnnemin Annesi Firuze Olcaytu, o zaman Elazığ’a, bugün Tunceli’ye bağlı olan Pertek kazasından Terzigil’den Ahmet bey’in kızıdır. Aile Pertek’e Elazığ’dan gelmiştir. Aile Elazığ bölgesinde bulunduğu zaman “Kerrar Beyleri” olarak anılmaktadır. Anneannemin kardeşlerinden Abdurrahman, Kafkas cephesinde Osmanlı-Rus savaşlarında şehit olmuştur.
 
Anneannemin babası olan Terzigil’den Ahmet’in babası Apturrahman Molla’dır. Apturrahman Molla’nın babası Hacı Terzi Yusuf’tur.
****************
Eşim Şule Perinçek’in soyuEşim Şule Perinçek (Zaloğlu), baba tarafından Kafkasya Dağıstan kökenli Zaloğlu’lardandır. Aile Kafkaslar’dan gelerek Trabzon’a yerleşmiştir. Eşimin anne tarafı Afyon Dinar’lıdır. Eşimin babası Dr. Ali Nihat Zaloğlu, annesi Şükran Zaloğlu’dur. Eşimin büyükbabası Yüzbaşı Vasfi Bey, Çanakkale savaşlarında 19 Mayıs 1915 taaruzunda şehit düşmüştür ve halen Çanakkale şehitliğinde yatmaktadır. Adı müzede yazılıdır.
 

1 yorum: